Време проведено са драгим људима, у лепом расположењу, уз пуно смеха и позитивне енергије увек ћемо памтити као нешто незаборавно и драгоцено. А слободно могу рећи да ће овај дугоочекивани школски излет, заиста остати урезан у сећању свих нас. Тог лепог и сучаног дана, упутили смо се, и те како узбудјени, на путовање у престоницу наше земље. Иако поспани при поласку, сви смо жељно исчекивали све оно што нас је чекало тог дана. Наша позитивна и насмејана дружина, пуна елана и младалачке енергије, пут је провела са пуно смеха, распевано и у добром расположењу. Чак ни полазак у раним јутарњим часовима није могао да поремети нашу узбудјеност. 

Наша прва станица био је Научно-технолошки парк, који нас је одушевио својом велелепношћу и модерношћу. То је место које зрачи неком другачијом енергијом, енергијом будућности,  напретка и процвата на пољу науке. Остали смо задивљени урбаношћу којом ово место плени, и сигурна сам да смо сви замислили себе на једном таквом месту једног дана. Поред тога што смо остали задивљени самом установом, једнако су нас одушевили и људи које смо тамо срели, а који су нам својом топлом добродошлицом и насмејаним лицима додатно улепшали дан. Научили смо много нових ствари, и проширили наше знање и видике, чули искуства успешних људи који су инвестирали у своје знање и своју будућност. 

Пут нас је даље одвео до музеја посвећеног нашем чувеном научнику, Николи Тесли. Посебно нам је драго што смо обишли баш овај музеј, с обзиром на то да потичемо из школе која носи његово име. Сазнали смо о њему многе занимљиве ствари које раније нисмо знали, али морам признати, да оно што је нама било најзанимљивије јесу бројни експеримети у којима смо и ми могли да учествујемо. Све оно о чему смо учили у школи, имали смо прилику да видимо и осетимо, и самим тим добијемо једну компетну слику о раду овог познатог научника. Кроз све те огледе наше знање добило је једну нову димензију, и сагледали смо све те ствари на један много занимљивији начин.

Последња, али не и мање занимљива станица, била је  Београдска Банкарска академија, чијем смо се обиласку посебно радовали, с обзиром на то да ми, матуранти, којих је на овом путовању било доста, и даље трагамо за савршеним местом за студирање. А Београдска Банкарска академија, привукла је велику пажњу многих. Само здање задивило нас је својом архаичношћу и очувањем отменог духа који ту влада. Сазнали смо доста тога о самом студирању, о економији и свему ономе што чини саставни део данашњице. Оно што нас је посебно одушевило, јесте локација ове установе, која се налази у само центру Кнез Михаилове улице, која врви од народа, што нама младима привлачи посебну пажњу. 

Овај диван дан завршили смо шетњом кроз Кнез Михаилову улицу, испијајући дугоочекиване кафе, иако већ помало уморни, и даље у лепом расположењу, упијајући последње зраке сада већ залазећег сунца.

Повратак и пут назад трудили смо се да проведемо са једнако много енергије којом смо и започели ово путовање, препричавајући до касно у ноћ све оно лепо и занимљиво што смо током дана прошли. Заиста ће овај дан остати урезан у сећањима свих нас. Најпре због предивног дружења које га је обележило, а онда и због свих ствари које смо тог дана обишли и свега онога новог што смо научили. 

Аутор: ученица Петра Вучковић – Г41

 

Посета научно технолошког парка Београд (НТП)

 

Обишли смо музеј Николе Тесле у Београду

 

Посетили смо и Београдску Банкарску Академију