Vlada Republike Srbije donela je odluku da se, usled trenutne epidemiološke situacije u zemlji, privremeno obustavi nastavni rad u svim osnovnim i srednjim školama.

Privremeno obustavljanje nastave u školama ne znači i obustavljanje obrazovno-vaspitnog rada sa učenicima.

U cilju ostvarivanja prava učenika na obrazovanje, u Ministarstvu prosvete, nauke i tehniloškog razvoja pripremljen je operativni plan za nastavak rada škola u otežanim uslovima. Ovaj plan uvažava veliki broj različitih programa nastave i učenja u svim razredima osnovne i srednje škole, te ima fokus na organizovanom učenju na daljinu koje doprinosi realizaciji programskih sadržaja opšteobrazovnih predmeta i stručnih predmetima sa najvećim fondom časova. Ministarstvo predviđa i podržava realizaciju obrazovno-vaspitnih aktivnosti kroz različite kanale i oblike komunikacije:

  • emitovanjem posebno pripremljenih i adaptiranih obrazovnih sadržaja za učenike osnovnih škola na trećem programu RTS-a;

  • uspostavljanjem repozitorijuma obrazovnih video-sadržaja za učenike srednjih škola na platformi RTS Planeta;

  • uspostavljanjem nacionalne platformi za onlajn učenje Moja škola;

  • stavljanjem na raspolaganje seta alata za onlajn komunikaciju učenika i nastavnika;

  • stvaranjem uslova za digitalnu solidarnost – deljenje autorskih nastavnih materijala među praktičarima.

Ovo veb-mesto ustanovljeno je sa namerom da pruži podršku učenicima, nastavnicima i roditeljima i doprinese prevazilaženju trenutne krizne situacije. Ovde vas očekuju pravovremene informacije o rasporedu emitovanja obrazovnih sadržaja i drugim relevantnim inicijativama koje doprinose ostvarivanju predviđenih ishoda nastave i učenja.

HTTPS://RASPOREDNASTAVE.GOV.RS/