Kratak pregled istorijata škole

Do 1960. godine nije se moglo u Leposaviću ni razmišljati o srednjoj školi jer tadašnju opštinu Leposavić je sačinjavala teritorija današnje mesne zajednice Leposavić.

Novom administrativnom organizacijom Republike Srbije stvaraju se uslovi za ozbiljnije razmišljanje o srednjoj školi u Leposaviću.Tačnije od 01.januara 1960. godine došlo je do spajanja tri opštine u jednu i to Lešak,Leposavić i Ibarska slatina u jednu sa sedištem u Leposaviću.

U toku 1962. godineprišlo se realizaciji ideje o otvaranju srednje škole u Leposaviću.

Sagledavajući perspektivu razvija opštine Leposavić kao i šire da se ona bazira na razvoju industrije izbor je pao na Tehničku školu – hemijskog smera.

Narodni odbor opštine Leposavić na posebnim sednicama Opštinskog veća i Veća proizvođača održanoj dana 30.juna 1962. godine doneo je Odluku o osnivanju Tehničke škole-hemijskog smera u Leposaviću.

Na osnovu odluke trebalo je Izvršno veće Autonomne Kosovsko-metohijske oblasti, odnosno sekretarijat za prosvetu i kulturu da da svoje mišljenje o opravdanosti i ispunjenosti uslova za osnovanje Tehničke škole – hemijskog smera u Leposaviću.

Ovaj sekretarijat je smatrao da osnivanje samostalne tehničke škole u Leposaviću u postojećim uslovima nebi zadovoljio postavljene normative (radne prostorije, nastavni kadar, opremljenost i dr.) pa je preporučeno da se sa Narodnim odborom opštine Kosovska Mitrovica postigne saglasnost o otvaranju isturenog odeljenja hemijskog smera u Leposaviću, da bi kasnije kad se budu stvorili uslovi za rad ovo istureno odeljenje preraste u samostalnu školu.

Nakon ove preporuke pristupilo se dogovoru sa Narodnim odborom opštine Kos. Mitrovica i Tehničkom školom “Boris Kidrič” iz Kos. Mitrovice.

Ssaglasnost je postignuta i u rekordno kratkom roku su sklopljeni svi ugovori i sporazumi za početak rada ovog isturenog odeljenja.

Ovo istureno odeljenje je počelo sa radom 17.septembra 1962. godine sa 94 upisana učenika u dva odeljenja.

Prostorije za rad su korišđeneu zgradi stare osnovne školesagrađene 1934. godine i dve prostorije u opštinskoj zgradi.

Nastavu je izvodilo 8 (osam) nastavnika od kojih su dvojica bili iz Tehničke škole iz Kos. Mitrovice, četiri iz osnovne škole iz Leposavića i jedan penzioner Marko Vujadinović koji je bio šef ovog isturenog odeljenja, koji je preuzeo obavezu da ovo odeljenje formira i pripremi uslove za formiranje samostalne tehničke škole što je sa uspehom i uradio.

U ovom isturenom odeljenju radi i jedan laborant, jedan službenik i jedan pomoćni radnik za održavanje higijene.

Izabran je i Školski odbor od devet članova gde su bili zasatupljeni predstavnici društvene zajednice, zbora birača, učenika i radnika ovog isturenog odeljenja.

Ovo odeljenje se dalje razvija i broji sve više učenika. Interesovanje za upis je bilo veliko tako da je imalo učenika sa područja Raške, Novog Pazara, Kraljeva, Brusa, Kuršumlije i Kos. Mitrovice.

Pored školovanja redovnih učenika ovo istureno odeljenje u školskoj 1964/65. obrazuje polukvalifikovane i kvalifikovane radnike građevinske struke i kvalifikovane radnike elektro struke (električare).

Do kraja školske 1965/66. godine učenici su prva dva razreda završavali u Leposavću a treći i četvrti razred u Kos. Mitrovici.

Od školske 1966/67. godine u ovom isturenom odeljenju ima i treći razred što je i priprema za osnivanje samostalne škole.

Škola je počela samostalno da radi od školske 1969/70 godine.

Osnovana je Odlukom Skupštine opštine Leposavić broj 93 od 24. novembra 1969. godine pod imenom Tehnički školski centar “Nikola Tesla” Leposavić, gde se školuju hemijski tehničari za potrebe hemijske industrije.

Od školske 1970/71. godine u školi pored hemijskih tehničara počinju da se obrazuju i metalurški tehničari, tako da je prva generacija metalurških tehničara završila školovanje 1974. godine.

Školske 1973/74. godine u školi počinje da radi i jedno odeljenje prvog razreda gimnazije prirodno-matematičkog smera a školske 1974/75. godine počinju sa radom i dva odeljenja prvog razreda ekonomskih tehničara, tako da sada u školi ima 14 (četrnaest) odeljenja.

Školske 1975/76 godine u školi treba da počnu da rade i dva odeljenja za školovanje geoloških tehničara. Međutim dolazi do reforme u školstvu gde se uvode Zajedničke osnove srednjeg usmerenog obrazovanja i vaspitanja (I i II faza).

U prvoj fazi se izučavaju opšteobrazovni predmeti a u drugoj fazi pored opšteobrazovnih predmeta i stručni predmeti. Škola je u reformu ušla kao eksperimentalna (ogladna) škola.

U toku trajanja srednjeg usmerenog obrazovanja i vaspitanja do školske 1986/87. u školi su obrazovani: saradnici u prirodnim naukama, sardnik u fizici i hemiji, gološki tehničari, pravni tehničari, ekonomski tehničari, poljoprivredni tehničari, pedagoško usmarenje, mašinski tehničari, elektrotehničari. U ovom periodu učenici su sticali obrazovanje III i IV stepena stručnosti.

Ukidanjem srednjeg usmerenog obrazovanja i vaspitanja u školi ponovo počinje obrazovanje učenika za određene struke i zanimanja od prvog razreda.

Trenutno u školi se obrazuju (školuju) učenici za mašinstvo i obradu metala III i IV stepen, elektrotehniku III i IV stepen, ekonomski tehničari IV stepen i gimnazija, prirodno-matematički smer IV stepen.

Istorijske činjenice autori teksta koristili su iz opipljivih izvora i arhivske građe

Autori

Virijević Milan

Milić Slobodan

Leposavić 16.03.2005.godine